Čokoládový krém/nátierka (bez cukru, laktózy a vajec)



Tento čokoládový krém je skutočná mňamka. Najradšej si ho natieram na chlieb alebo vafle (tu je recept). Aj keď niekedy pravidelne (tiež som len človek) ho tajne ujedám rovno z chladničky, pssst.  

Neobsahuje rafinovaný cukor, laktózu ani vajcia, ba dokonca je bez lepku, ale... obsahuje jednu neobvyklú surovinu. Cícer. Kto sa práve teraz zamračil, tak nie, nie je ho tam vôbec cítiť (aspoň my ho tam necítime a to máme vybrané chute). Kto si to chce vyskúšať  na vlastných chuťových receptoroch, tu je recept. 

Potrebujeme (1 šálka = 250ml):

1 šálku uvareného cíceru 

¼ šálky hrozienok* (alebo 6 veľkých datlí) +  ½ šálky vody na namočenie

¼ šálky 100% kakaa** bez cukru

1 ČL nastrúhanej pomarančovej kôry

1 ČL vanilkového extraktu

Fakultatívne: mletá škorica, štipka soli


Príprava:

Hrozienka alebo datle zalejeme vodou a necháme namočené asi 4 hodiny (môžeme urýchliť zaliatím vriacou vodou).

Do mixéra dáme uvarený cícer, hrozienka, kakao, pomarančovú kôru a vanilkový extrakt. Ja pridávam aj lyžičku škorice a štipku soli na zvýraznenie čokoládovej chuti. Zalejeme vodou, ktorá zostala po namáčaní hrozienok (zvyknem ju pridávať postupne, niekedy jej stačí menej) a všetko rozmixujeme na želanú konzistenciu.

Vymixovaným krémom naplníme sklenenú nádobu a uzatvoríme vrchnákom. V chladničke vydrží približne 3 dni.

Krém sa dá použiť všade tam, kde klasická čokoláda. Na plnenie keksíkov, potretie koláča, na krajec chleba, vafle, alebo len tak maškrtiť.


Pozn.

*Kto má rád sladšie, môže dať ½ šálky hrozienok.

**Kakao sa môže tiež pridať (1/2  šálky) či ubrať, všetko podľa chuti. Dá sa nahradiť aj karobom,len potom treba upraviť množstvo hrozienok/datlí. Karob je prirodzene sladký, ale má menej tuku než kakao.

Komentáre