Výroba domácich likérov je jednoduchá, rýchla a voňavá, preto každý rok robím iný druh likéru, nech je čo cuckať počas vianočných sviatkov. Takisto je ideálny ako jedlý darček pre milovníkov jemne sladkej chuti. Domáci likér obsahuje okrem ingrediencií z receptu aj niečo naviac, teplo a vôňu domova a kus lásky, s ktorou bol pripravovaný.
Našou tohtoročnou lahodnou bodkou po sviatočnom obede bol hebký, krémový likér voňajúci po karamele, káve a rume.
150ml silnej kávy
½ ČL kardamomu
1 ČL vanilkového
extraktu
štipka morskej
soli
400g sladeného
kondenzovaného mlieka
400 - 500ml rumu (podľa
chuti) ja som použila Ronmiel, ktorý je na ostrovoch obľúbený
250ml smotany na
šľahanie 30% (fakultatívne)
Ak nemáme hotové karamelové salko, deň vopred ho necháme skaramelizovať
tak, že neotvorenú plechovku vložíme do hrnca s vodou, aby bola úplne
ponorená a potom varíme na miernom ohni 2 hodiny. Pred otvorením necháme
úplne vychladnúť.
Do vychladnutej silnej kávy vmiešame kardamom, vanilkový extrakt, pridáme
karamelové kondenzované mlieko a rum. Na záver pridáme smotanu na šľahanie,
štipku soli a dôkladne metličkou premiešame, aby sa všetky chute prepojili.
Likér je výborný aj bez pridania smotany, tak je to len o preferencii chutí.
Likér prelejeme cez sitko do vysterilizovaných fľašiek, uzavrieme a po vychladnutí uchovávame v chladničke. Pred podávaním vždy fľašu pretrepeme.
Najlepšie skonzumovať likér do 10 dní. U nás do Silvestra nikdy nevydrží ☺


Komentáre
Zverejnenie komentára