Karamelovo-kávový likér

Výroba domácich likérov je jednoduchá, rýchla a voňavá, preto každý rok robím iný druh likéru, nech je čo cuckať počas vianočných sviatkov.  Takisto je ideálny ako  jedlý darček pre milovníkov jemne sladkej chuti.  Domáci likér obsahuje okrem ingrediencií z receptu aj niečo naviac, teplo a vôňu domova a kus lásky, s ktorou bol pripravovaný. 

Našou tohtoročnou lahodnou bodkou po sviatočnom obede bol hebký, krémový likér voňajúci po karamele, káve a rume.

150ml silnej kávy

½ ČL kardamomu

1 ČL vanilkového extraktu

štipka morskej soli

400g sladeného kondenzovaného mlieka

400 - 500ml rumu (podľa chuti) ja som použila Ronmiel, ktorý je na ostrovoch obľúbený

250ml smotany na šľahanie 30% (fakultatívne)

Ak nemáme hotové karamelové salko, deň vopred ho necháme skaramelizovať tak, že neotvorenú plechovku vložíme do hrnca s vodou, aby bola úplne ponorená a potom varíme na miernom ohni 2 hodiny. Pred otvorením necháme úplne vychladnúť.

Do vychladnutej silnej kávy vmiešame kardamom, vanilkový extrakt, pridáme karamelové kondenzované mlieko a rum. Na záver pridáme smotanu na šľahanie, štipku soli a dôkladne metličkou premiešame, aby sa všetky chute prepojili. Likér je výborný aj bez pridania smotany, tak je to len o preferencii chutí.

Likér prelejeme cez sitko do vysterilizovaných fľašiek, uzavrieme a po vychladnutí uchovávame v chladničke. Pred podávaním vždy fľašu pretrepeme. 

Najlepšie skonzumovať likér do 10 dní. U nás do Silvestra nikdy nevydrží ☺

Komentáre