Posledné dva roky čoraz častejšie pripravujem „chlieb“ a tortily zo
strukovín, ktoré sú plné živín. Naháňam proteíny, kde sa dá.
Mám jeden osvedčený recept na chlieb zo šošovice a ďalším je tento z cíceru.
Jednoduchý na prípravu, mäkký, ľahký, chutný a riadne sýty. Zdravšia
alternatíva pre nás, ktorý sa nechceme vzdať chleba.
Hlavnou hviezdou je už spomenutý cícer, ktorý poskytuje rastlinné bielkoviny, vlákninu, folát (vitamín B9), železo a horčík, to všetko dôležité pre energiu, trávenie a zdravie svalov.
Ľanové semienka sú prospešné vďaka omega-3 mastným kyselinám, antioxidantom
a vláknine.
Do chleba som pridala sójový jogurt, ale môže to byť akýkoľvek nemliečny jogurt
alebo mliečny produkt: grécky jogurt,
kyslá smotana či cottage syr, podľa diéty každého jednotlivca.
Pridala som do chleba aj vajíčka (proteíny navyše☺), ale pokojne sa môžu vynechať, ľanové
semienka poslúžia ako pojivo.
Tento recept na chlieb sa ľahko obmieňa. Môže byť tak vegetariánsky ako aj vegánsky.
SUROVINY na 460 g chlebík alebo 4 donuty o váhe cca 115 g:
(1 šálka = 250 ml; PL = polievková lyžica, ČL = čajová lyžička)
150 g (3/4 šálky) sušený cícer namočený vo vode cez noc
100 g (1/2 šálky) jogurt podľa výberu
2 vajcia
30 g (3 PL) pomleté ľanové semienka (môžu sa nahradiť aj chia semienkami)
3 PL olivový olej
½ ČL soľ
1 ČL bezfosfátový prášok na pečenie
Na posypanie: mak/sézam/chia... podľa chuti a zásob
Príprava:
Sušený cícer necháme namočený cez noc vo vode (alebo 8-10 hodín). Zlejeme ho,
dobre prepláchneme a necháme odkvapkať prebytočnú vodu.
V mixér rozmixujeme cícer, vajcia, jogurt, olej a soľ. Prelejeme do misky,
pridáme ľanové semienka, prášok do pečiva a premiešame. Ak by bolo cesto
príliš tekuté, môžeme pridať 1-2 polievkové lyžice cícerovej múky.
Formu na chlieb/donuty zľahka vymastíme olejom a naplníme cestom. Posypeme
zvolenými semienkami.
Pečieme 35-45 minút v rúre vyhriatej na 180°C. Donuty som piekla v Pečenke 45 minút (bez
vyhriatia).
Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. Naplníme podľa chuti.
Komentáre
Zverejnenie komentára