Cícerový chlieb/donuty

Posledné dva roky čoraz častejšie pripravujem „chlieb“ a tortily zo strukovín, ktoré sú plné živín. Naháňam proteíny, kde sa dá. Mám jeden osvedčený recept na chlieb zo šošovice a ďalším je tento z cíceru. Jednoduchý na prípravu, mäkký, ľahký, chutný a riadne sýty. Zdravšia alternatíva pre nás, ktorý sa nechceme vzdať chleba.

Hlavnou hviezdou je už spomenutý cícer, ktorý poskytuje rastlinné bielkoviny, vlákninu, folát (vitamín B9), železo a horčík, to všetko dôležité pre energiu, trávenie a zdravie svalov. 

Ľanové semienka sú prospešné vďaka omega-3 mastným kyselinám, antioxidantom a vláknine.

Do chleba som pridala sójový jogurt, ale môže to byť akýkoľvek nemliečny jogurt alebo mliečny produkt:  grécky jogurt, kyslá smotana či cottage syr, podľa diéty každého jednotlivca.

Pridala som do chleba aj vajíčka (proteíny navyše☺), ale pokojne sa môžu vynechať, ľanové semienka poslúžia ako pojivo.

Tento recept na chlieb sa ľahko obmieňa. Môže byť tak vegetariánsky ako aj vegánsky.

SUROVINY na 460 g chlebík alebo 4 donuty o váhe cca 115 g:

(1 šálka = 250 ml; PL = polievková lyžica, ČL = čajová lyžička)

150 g (3/4 šálky) sušený cícer namočený vo vode cez noc

100 g (1/2 šálky) jogurt podľa výberu

2 vajcia

30 g (3 PL) pomleté ľanové semienka (môžu sa nahradiť aj chia semienkami)

3 PL olivový olej

½ ČL soľ

1 ČL bezfosfátový prášok na pečenie

Na posypanie: mak/sézam/chia... podľa chuti a zásob

Príprava:

Sušený cícer necháme namočený cez noc vo vode (alebo 8-10 hodín). Zlejeme ho, dobre prepláchneme a necháme odkvapkať prebytočnú vodu.

V mixér rozmixujeme cícer, vajcia, jogurt, olej a soľ. Prelejeme do misky, pridáme ľanové semienka, prášok do pečiva a premiešame. Ak by bolo cesto príliš tekuté, môžeme pridať 1-2 polievkové lyžice cícerovej múky.

Formu na chlieb/donuty zľahka vymastíme olejom a naplníme cestom. Posypeme zvolenými semienkami.

Pečieme 35-45 minút v rúre vyhriatej na 180°C.  Donuty som piekla v Pečenke 45 minút (bez vyhriatia).

Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. Naplníme podľa chuti.


Komentáre