Výroba domáceho vanilkového extraktu je až prekvapivo jednoduchá. Jeho výhodou je, že vydrží nekonečne dlho a čím je starší, tým je aromatickejší a chutnejší. Ja si vyrábam tento extrakt už roky, nech som kdekoľvek. Na chalupe mám jeden, ktorý má 10 rokov a stále je výborný. Vždy sa teším, keď ho idem použiť.
Postup je nasledovný:
Vanilkové struky pozdĺžne narežeme a vložíme do sklenenej fľaše, ktorú
sme predtým umyli a vysterilizovali.
Struky zalejeme vodkou. Na 100ml vodky zvyknem dávať 2-3 struky, kto chce
môže znásobiť množstvo, extrakt bude silnejší. Fľašu zatvoríme a necháme
lúhovať minimálne tri mesiace. Čím dlhšie, tým lepšie. Z času na čas
fľašou zahrkáme.
Po uplynutí lúhovacej doby môžeme extrakt scediť, ale nie je to nutné. Ja nechávam
struky vo fľaške, preto je rokmi lepší a lepší.
Domáci vanilkový extrakt je aj skvelým darčekom. Na fľašu nalepíme etiketu, môžeme ešte dozdobiť, zabaliť a voilá!
Komentáre
Zverejnenie komentára