Domáci vanilkový extrakt (DIY)


Výroba domáceho vanilkového extraktu je až prekvapivo jednoduchá. Jeho výhodou je, že vydrží nekonečne dlho a čím je starší, tým je aromatickejší a chutnejší. Ja si vyrábam tento extrakt už roky, nech som kdekoľvek.  Na chalupe mám jeden, ktorý má 10 rokov a stále je výborný. Vždy sa teším, keď ho idem použiť.

Potrebujeme len dve suroviny. Vanilkové struky a vodku. No a samozrejme nejakú fľašu alebo nádobu, do ktorej týchto dvoch protagonistov zatvoríme.

Postup je nasledovný:

Vanilkové struky pozdĺžne narežeme a vložíme do sklenenej fľaše, ktorú sme predtým umyli a vysterilizovali.

Struky zalejeme vodkou. Na 100ml vodky zvyknem dávať 2-3 struky, kto chce môže znásobiť množstvo, extrakt bude silnejší. Fľašu zatvoríme a necháme lúhovať minimálne tri mesiace. Čím dlhšie, tým lepšie. Z času na čas fľašou zahrkáme.

Po uplynutí lúhovacej doby môžeme extrakt scediť, ale nie je to nutné. Ja nechávam struky vo fľaške, preto je rokmi lepší a lepší.

Domáci vanilkový extrakt je aj skvelým darčekom. Na fľašu nalepíme etiketu, môžeme ešte dozdobiť, zabaliť a voilá!



Komentáre