Biskupský chlebíček



Po rokoch vianočiek a štôl, nám sviatočný stôl zdobil a chuťové poháriky oblažil tradičný biskupský chlebíček. Už len preto, aby moja kanárska časť rodiny ochutnala, čo najväčšie množstvo našich vianočných koláčov. 

Chlebíček som robila asi týždeň pred Vianocami a čakal zabalený v alobale na svoju čokoládovú krustu až do dňa V. Mohla som ho posypať len cukrom, ale takto sa família, ktorá je dosť mlsná, oveľa viac zalizovala. 

Na jeho prípravu potrebujeme:

4 vajcia (oddelíme žĺtka od bielkov)

100 g práškového cukru

120 g masla

150 g hladkej múky (použila som špaldovú hladkú a celozrnnú pol na pol)

1/2 balíčku prášku do pečiva

100 g kandizovaného ovocia

50 g vlašských orechov

Na poliatie:

100 g horkej čokolády 80%

2 lyžičky kokosového oleja


Príprava:

Žĺtka s cukrom a povoleným maslom vymiešame do penista. 

K žĺtkovej zmesi vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou. Pridáme kandizované ovocie a nasekané orechy a všetko dobre premiešame.

Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame ho do cesta.

Cesto vylejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy.

Pečieme v rúre vyhriatej na 170°C približne 45-60 minút. Skúšame špajdľou, či je prepečený.

Čokoládu rozpustíme spolu s kokosovým olejom a polejeme ňou vychladnutý chlebíček.

Môžeme posypať nasekanými orechami a kandizovaným ovocím.

Komentáre