Po rokoch vianočiek a štôl, nám sviatočný stôl zdobil a chuťové poháriky oblažil tradičný biskupský chlebíček. Už len preto, aby moja kanárska časť rodiny ochutnala, čo najväčšie množstvo našich vianočných koláčov.
Chlebíček som robila asi týždeň pred Vianocami a čakal zabalený v alobale na svoju čokoládovú krustu až do dňa V. Mohla som ho posypať len cukrom, ale takto sa família, ktorá je dosť mlsná, oveľa viac zalizovala.
Na jeho prípravu potrebujeme:
4 vajcia (oddelíme žĺtka od bielkov)
100 g práškového cukru
120 g masla
150 g hladkej múky (použila som špaldovú hladkú a celozrnnú pol na pol)
1/2 balíčku prášku do pečiva
100 g kandizovaného ovocia
50 g vlašských orechov
Na poliatie:
100 g horkej čokolády 80%
2 lyžičky kokosového oleja
Príprava:
Žĺtka s cukrom a povoleným maslom vymiešame do penista.
K žĺtkovej zmesi vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou. Pridáme kandizované ovocie a nasekané orechy a všetko dobre premiešame.
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame ho do cesta.
Cesto vylejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy.
Pečieme v rúre vyhriatej na 170°C približne 45-60 minút. Skúšame špajdľou, či je prepečený.
Čokoládu rozpustíme spolu s kokosovým olejom a polejeme ňou vychladnutý chlebíček.
Môžeme posypať nasekanými orechami a kandizovaným ovocím.
Komentáre
Zverejnenie komentára