Ovsené proteínové tyčinky (vegan)



Ako snack do práce alebo len tak, keď človeka prepadne chuť na niečo malé a veľmi dobré. Domáce proteínové tyčinky bez laktózy, bez lepku (ak sa použijú bezlepkové ovsené vločky) a bez pridaného cukru. 

Suroviny (1 šálka = 250 ml):

2 šálky ovsených vločiek bez lepku

1/4 šálky arašidového proteínu* 

1/2 šálky sušených hrozienok/brusníc

1/2 šálky vlašských orechov

6 pol. lyžíc rastlinného mlieka

2 pol. lyžice kokosového oleja**

2 pol. lyžice karobového sirupu (alebo iné sladidlo)

štipka soli

Na poliatie: 30g horkej čokolády (80%), 1 lyžička kokosového oleja, strúhaný kokos


V miske zmiešame vločky, proteín, hrozienka, brusnice a nasekané vlašské orechy. Kto má radšej tyčinky hladké, bez kúskov, môže všetky suché ingrediencie spolu zmixovať.

Pridáme rozpustený kokosový olej, mlieko, karobový sirup a premiešame.

Zmes navrstvíme do formy (20x20cm) vyloženej papierom na pečenie a dobre utlačíme. Dáme stuhnúť do mrazničky približne na polhodinu.

Čokoládu rozpustíme spolu s kokosovým olejom a polejeme ňou povrch stuhnutej zmesi. Posypeme strúhaným kokosom. Necháme stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc. 

Po stuhnutí nakrájame na tyčinky alebo štvorce.

Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe v chladničke a skonzumujeme do 4-5 dní. V mrazničke vydržia až 3 mesiace, ak sa skôr nezjedia :-) 


Pozn.

*Proteín sa dá použiť akýkoľvek. Ja som mala doma arašidový a konopný. Voľba padla na arašidový len kvôli jeho chuti. Môže sa nahradiť chia/ľanovými semienkami. Takisto je možné proteín úplne vynechať. V tom prípade pridať 1/4 šálky mletých vločiek alebo mandlí. 

**Kokosový olej sa dá nahradiť arašidovým/mandľovým maslom.

Recept sa dá obmieňať podľa chuti a zásob. 


Komentáre