Tento chlieb robím pomerne často. Vyhovuje mi jeho chuť, konzistencia a aj to, že ho nemusím miesiť. Príprava je jednoduchá, hoci to miešanie preverí silu svalov. Kto nechce miešať ako divý, "hodí" suroviny do mašiny, nech urobí prácu za neho.
Suroviny (hranolová forma 30 x 11cm):
700 g celozrnnej múky*
550 ml vlažnej
vody
40 ml olivového
oleja
30 g medu
5 g soli
25 g čerstvé
kvasnice (alebo 7 g sušené droždie)
3 PL zmes
semienok (tekvicové, slnečnicové,...)**
trochu mlieka na
potretie cesta
Postup:
Múku preosejeme do misky.
Z uvedeného množstva vody odlejeme asi 100ml vody a rozpustíme v nej
droždie, ktoré vlejeme k múke. Pridáme olej, med, semienka a soľ. Dobre
premiešame. Vodu pridávame postupne (cca na 3 krát) a vždy poriadne premiešame. Misku s cestom
prekryjeme fóliou/utierkou a necháme kysnúť jednu hodinu.
Formu vystelieme papierom na pečenie a potrieme trochou oleja.
Nakysnuté cesto zbavíme vzduchu a premiešame. Vlejeme ho do
pripravenej formy, prikryjeme utierkou a necháme polhodinu znovu kysnúť.
Po nakysnutí potrieme povrch cesta vlažným mliekom.
Cesto vložíme do rozohriatej rúry na 190°C a pečieme asi 45 minút.
Vyberieme z formy a necháme na mriežke úplne vychladnúť.
*chlieb pripravujem zo špaldovej múky v pomere 400-500g celozrnnej a 300-200g hladkej. Robila som ho pár krát aj 100% celozrnný, ale táto konzistencia nám chutí viac.
**ďalšie semienka podľa chuti napr. sezam, ľan. Ja pridávam aj lyžičku celého kmínu, bez neho si totiž chleba neviem predstaviť.
Komentáre
Zverejnenie komentára