Celozrnný chlieb (bez miesenia)



Tento chlieb robím pomerne často. Vyhovuje mi jeho chuť, konzistencia a aj to, že ho nemusím miesiť. Príprava je jednoduchá, hoci to miešanie preverí silu svalov. Kto nechce miešať ako divý, "hodí" suroviny do mašiny, nech urobí prácu za neho.

Suroviny (hranolová forma 30 x 11cm):

700 g celozrnnej múky*

550 ml vlažnej vody

40 ml olivového oleja

30 g medu

5 g soli

25 g čerstvé kvasnice (alebo 7 g sušené droždie)

3 PL zmes semienok (tekvicové, slnečnicové,...)**

trochu mlieka na potretie cesta

 

Postup:

Múku preosejeme do misky.

Z uvedeného množstva vody odlejeme asi 100ml vody a rozpustíme v nej droždie, ktoré vlejeme k múke. Pridáme olej, med, semienka a soľ. Dobre premiešame. Vodu pridávame postupne (cca na 3 krát)  a vždy poriadne premiešame. Misku s cestom prekryjeme fóliou/utierkou a necháme kysnúť jednu hodinu.

Formu vystelieme papierom na pečenie a potrieme trochou oleja.

Nakysnuté cesto zbavíme vzduchu a premiešame. Vlejeme ho do pripravenej formy, prikryjeme utierkou a necháme polhodinu znovu kysnúť.

Po nakysnutí potrieme povrch cesta vlažným mliekom.

Cesto vložíme do rozohriatej rúry na 190°C a pečieme asi 45 minút.

Vyberieme z formy a necháme na mriežke úplne vychladnúť.


Pozn.

*chlieb pripravujem zo špaldovej múky v pomere 400-500g celozrnnej a 300-200g hladkej. Robila som ho pár krát aj 100% celozrnný, ale táto konzistencia nám chutí viac.

**ďalšie semienka podľa chuti napr. sezam, ľan. Ja pridávam aj lyžičku celého kmínu, bez neho si totiž chleba neviem predstaviť.





Komentáre