Vianočné ozdoby zo samotvrdnúcej hmoty

 

Ani jeden rok sa nezaobíde bez vianočného tvorenia. Samotvrdnúca hmota je veľmi vďačný materiál. Používam JOVI (tá jediná sa tu dá zohnať, ale som s ňou spokojná). 

Návod, myslím si, nie je treba, veď modelovali sme už na základnej škole. Len nezabúdať, že táto hmota nie je vodeodolná, teda nemala by prísť do styku s vodou. Takisto by nemala prísť do kontaktu s potravinami.  

Keby predsa len, tak tu je zopár rád k tvoreniu:

Z hmoty si vždy odkrojíme len kus, s ktorým budeme hneď pracovať. Zvyšná hmota musí zostať hermeticky uzatvorená, aby nevysychala, potom by sa z nej modelovalo ťažko.

Hmotu v rukách trochu prehnetieme a potom podľa toho, čo máme v zámere tvoriť, buď modelujeme alebo ju vyvaľkáme na požadovanú hrúbku. Čím tenší plát, tým krehkejší výrobok. Takisto sa potom pri sušení zvykne zdeformovať. Ja na vaľkanie používam buď malý drevený valček alebo sklenenú fľašu. Vaľkám na keramickej dlaždici.

Na vykrajovanie môžeme použiť rôzne vykrajovačky alebo vykrajovať podľa šablóny. Mne sa na vykrajovanie najviac osvedčila kancelárska spinka, nie je treba žiadny špeciálny nástroj. Na dierky používam slamku "brčko".

Ak hmota, s ktorou pracujeme rýchlo schne, navlhčíme si ruky. Nie však príliš, vše s mírou. Najlepšie je mať po ruku mokrú špongiu a tak si vlhčiť prsty.

Výsledný výrobok sa potom nechá schnúť 24 hodín a viac, záleží podľa jeho hrúbky. Ako hmota schne, postupne bledne. Ak je teda na niektorých miestach tmavšia, treba ju nechať schnúť. Najlepšie je prirodzené sušenie, vtedy nehrozí, žeby výrobok popraskal. Nepoužívam ani fén ani iné urýchľovače. 

Po vysušení sa dajú výrobky farbiť. Ja ich zvyknem ešte predtým trochu "prešmirgľovať", aby mali hladší povrch. Dekorujeme buď akrylovými farbami alebo aj akvarelovými, len to neprehnať s vodou. Rôzne fixy, ako napríklad Sharpie sú tiež vhodné. 

Po namaľovaní sa výrobok môže, ale nemusí, nalakovať. Opäť závisí od toho, na čo sa bude používať. 

Táto technika je skvelým relaxom. 


Moje tohtoročné ozdoby a minidarčeky sa nesú v znamení bielej a zlatej. Zdobila som zlatou akvarelovou farbou.



Komentáre