Mandľové madlenky (madeleines)

 

Sviatočné raňajky s chuťou mandlí a citrónu. Ľahučké ako pierko, zvonku chrumkavé a vo vnútri mäkké. Len sa tak  rozplývajú na jazyku. Také sú francúzske madlenky "madeleines". Ich príprava nie je vôbec zložitá. Tu je zjednodušený recept.

2 vajcia

70 g cukru krupica

kôra z 1/2 citróna

1 PL citrónovej šťavy

85 g masla

130 g hladkej múky

30 g mandľovej múky

1 ČL prášku do pečiva

vanilka (fakultatívne)


Vajcia vyšľaháme spolu s cukrom do penista.

Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, šťavu, vanilku a vmiešame rozpustené maslo. 

Do vlhkej  zmesi postupne pridávame obe premiešané múky s práškom do pečiva a dobre vymiešame. Necháme chvíľu postáť.

Maslom vymastenú formu na madlenky plníme do 2/3. 

Pečieme asi 12 minút v rúre vyhriatej na 185°C.

Po upečení madlenky vyklopíme, necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.


Komentáre