DIY sketchbook (notes/blok/skicár po našom ☺)

Jednoduchý ručne viazaný blok v pevných doskách (knižná väzba). Nie je to návod, či tutoriál, ako sa dnes vraví, ale proces ako to robím ja (video). Existuje veľa spôsobov viazania, oveľa sofistikovanejších, ale mne sa osvedčil tento. Je jednoduchý, rýchly a výsledok je super.

Čo treba?

20 - 30 listov papiera želanej veľkosti a gramáže, napr. A4, A3 (bude sa skladať napoly, tak s tým treba rátať)

Papier na predsádku – môže byť ten istý ako na hárky papiera alebo z papiera vyššej gramáže

Farebný papier/dekorovaný, ktorý bude na vrchnú obálku. Môže byť celá jednej farby, alebo predná a zadná časť farebná a chrbát iný. Podľa gusta.

Tvrdý kartón – poslúžil mi na to kartón z kalendárov. Recyklujem, čo sa dá.

Lepidlo – obyčajné školské lepidlo.

Ihla s širokým očkom a pevná niť. Ideálna by bola konopná, ale poslúži aj iná, len nech je pevná.  

Pravítko, nožnice, šidlo, ceruzka, štetec

Začíname. (nie som odborník, nepoužívam odborné termíny, proste po lopate.

1.       Vytvorím 4 hárky papiera zo 6 listov. Dostanem spolu 48 strán. Papiere naskladám na seba a preložím na polovicu.

2.       Naskladám vytvorené hárky (4ks) na seba a ceruzkou na chrbát naznačím štyri vertikálne línie. Na vrchnej a spodnej časi hárkov by mala byť najmenšia vzdialenosť 2,5 cm od okraja.

3.       Šídlom perforujem dierky na zošívanie.

4.       Niť na zošívanie by mala byť 4násobne dlhšia než je výška hárku. Radšej dlhšia ako kratšia, to by bol prúser...ehm, problém. Pre istotu pridám 15 cm viac.

5.       Navlečiem niť do ihly dvojmo a 2-3 cm od konca spravím uzol  

6.       Začnem zošívať prvý hárok. Ihla s niťou ide zvonku smerom dovnútra cez prvú dierku, potom smerom von cez druhú dierku, smerom dovnútra cez tretiu dierku a posledná smerom von cez štvrtú dierku (ja viem, nie je to moc zrozumiteľné - mrkni na video)

7.       Na prvý zošitý hárok uložím druhý a zarovnám. Pokračujem v zošívaní tým istým systémom, zvonka smerom dovnútra len teraz idem opačnám smerom. Ihla s niťou musí po každom zošití hárku ostať na vonkajšej strane (na chrbáte). Nakoniec hárky spojím uzlom medzi sebou.

8.       Postupne pozošívam všetky hárky, ktoré vždy medzi sebou spojím uzlom. Záverečný uzol a odstrihnem niť (nechávam asi 2 cm).

9.       Zošité stránky hárkov sa môžu orezať, ale ja to nerobím. Páči sa mi ten surový štýl.

10.   Obal (dosky) – nastrihať 2 ks z kartónu - rozmery záležia od veľkosti zošitých hárkov (bloku), po stranách pridávam 0,6 cm. Chrbát bloku – 1 ks z kartónu - široký ako je hrúbka zošitých hárkov a vysoký ako obal/dosky.

11.   Z farebného/dekoratívneho papiera nastrihám obal na dosky. Pridávam 2 cm po okrajoch. Na rohoch zostrihnúť v 45°uhle (robím to od oka).Vystrihnem tiež dekopapier na chrbát, ktorý má na šírku o 8 cm viac ako chrbát (po každej strane 4cm) a na výšku 2 cm ako papier na dosky.

12.   Nastrihám papier na predsádku prednú a zadnú, teda 2 kusy, ktoré majú rovnaké rozmery ako otvorený hárok papiera.

13.   Nalepím dekopapier na kartón – dosky, chrbát a na záver vlepím na prednú a zadnú vnútornú stranu jednu časť predsádky (fakt je to ťažké opísať, lepšie vidieť- video).

14.   Na záver vlepím zošitý blok – najprv jednu predsádku natriem lepidlom a zlepím s blokom a potom druhú presádku. Je to záležitosť prekérna, lebo predsádka niekedy chytí falš, nalepí sa nakrivo, ale v tom je čaro ručnej výrobyJ

15.   Cez noc nechám zaťažené (pod štósom kníh alebo pod ťažkou drevenou krabicou)


A hotovo! Bola to dlhá cesta, kľukatá, zamotaná (naozaj je lepšie 100 razy vidieť než počuť/ čítať).

Tu je videjko z procesu. Kvalita nič moc, mobil sa mi posunul, tak preto taký zvláštny uhol, ale vidieť to je. 


Vždy sa teším z nového prírastku. Teraz som vyrobila dva naraz. Jeden A4 a druhý A5. Fantastický pocit!


Opakovanie, matka múdrosti. Takto som robila druhý obal/dosky.

Komentáre