Trojkráľový veniec a horúca čokoláda

 

Jednoduchý recept na tradičný veniec z kysnutého cesta, ktorý sa pripravuje na Tri krále v Španielsku. Môže sa plniť šľahačkou, krémom, pudingom alebo nechať ho bez plnky. Vtedy je výborný v kombinácii s horúcou čokoládou.

Suroviny:

  • 200 ml mlieka
  • 10 g sušeného droždia
  • 600 g múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 80 g zmäknutého masla
  • nastrúhaná kôra z jedného citróna a jedného pomaranča
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 vajce na potretie
  • kandizované ovocie
  • cukor na zdobenie


Do 200 ml mlieka nasypeme 10 g sušeného droždia, premiešame a necháme aktivovať.

Do väčšej misky preosejeme múku, v strede urobíme jamku a prisypeme cukor, vajcia, zmäknuté maslo, nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, aktivované kvasnice a na záver lyžičku soli. Všetko spolu zmiešame. Začneme od stredu a postupne primiešavame múku z okrajov. Po chvíli vymeníme pracovný nástroj. Rukami vypracujeme cesto, aby bolo pružné a elastické.

Cesto odložíme do misky vymastenej olejom, zakryjeme a necháme kysnúť 2 hodiny.
Keď cesto znásobí svoj objem, vytlačíme z neho vzduch, zľahka prehnetieme a vyformujeme z neho guľu, v strede ktorej urobíme dvomi prstami otvor a ten postupne zväčšujeme.

Cesto prenesieme na plech, vystlaný papierom na pečenie, a vytvarujeme do venca. Znovu prikryjeme a necháme kysnúť 45 minút.

Medzitým si pripravíme “ľadový cukor”: asi 5 lyžíc zmiešame s 1 lyžičkou vody a miešame, kým sa nevytvorí akási ľadová drť.

Kandizované ovocie nakrájame na kúsky.

 Vyšľaháme jedno vajce na potieranie.

Po nakysnutí potrieme cesto rozšľahaným vajcom, ozdobíme kandizovaným ovocím a posypeme ľadovým cukrom.

Dáme piecť na 35 minút do rúry vyhriatej na 170°C.

Po upečení necháme veniec chladnúť na plechu asi 15 minút, potom ho preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.

Recept na horúcu čokoládu ↓↓↓




Horúca čokoláda. Existuje veľa receptov, ale my robievame tento nápoj lebo je naozaj čokoládový, krémový, nie príliš hustý ani sladký.

Suroviny:

  • 500 ml mieka (živočíšne/rastlinné)
  • 1 lyžica maizeny (kukuričný škrob) + 2 lyžice mlieka
  • štipka soli
  • štipka škorice
  • 120 g horkej čokolády (70% a viac)
  • 1 lyžica trstinového cukru alebo iného sladidla podľa chuti (množstvo takisto)
           fakultatívne: chilli, likér, šľahačka, marshmallow

V miske dôkladne rozmiešame 2 lyžice mlieka s 1 lyžicou maizeny.

Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme soľ, škoricu a vymiešanú maizenu. Dobre premiešame a privedieme k varu.

Do horúceho mlieka vložíme 120 g horkej čokolády nalámanej na kúsky a za neustáleho miešania necháme rozpustiť. Nakoniec vmiešame cukor podľa chuti. 

Ešte horúce nalejeme do šálok. Môžeme ozdobiť šľahačkou alebo marshmallow. Prípradne pridať kvapku likéru. Všetko podľa gusta.

Komentáre