Jednoduchý recept na tradičný veniec z
kysnutého cesta, ktorý sa pripravuje na Tri krále v Španielsku. Môže sa plniť
šľahačkou, krémom, pudingom alebo nechať ho bez plnky. Vtedy je výborný v
kombinácii s horúcou čokoládou.
Suroviny:
- 200 ml mlieka
- 10 g sušeného droždia
- 600 g múky
- 150 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 80 g zmäknutého masla
- nastrúhaná kôra z jedného citróna a jedného pomaranča
- 1 čajová lyžička soli
- 1 vajce na potretie
- kandizované ovocie
- cukor na zdobenie
Do 200 ml mlieka nasypeme 10 g sušeného droždia,
premiešame a necháme aktivovať.
Do väčšej misky preosejeme múku, v strede
urobíme jamku a prisypeme cukor, vajcia, zmäknuté maslo, nastrúhanú citrónovú a
pomarančovú kôru, aktivované kvasnice a na záver lyžičku soli. Všetko spolu zmiešame. Začneme od stredu a
postupne primiešavame múku z okrajov. Po chvíli vymeníme pracovný nástroj.
Rukami vypracujeme cesto, aby bolo pružné a elastické.
Cesto odložíme do misky vymastenej olejom,
zakryjeme a necháme kysnúť 2 hodiny.
Keď cesto znásobí svoj objem, vytlačíme z neho
vzduch, zľahka prehnetieme a vyformujeme z neho guľu, v strede ktorej urobíme
dvomi prstami otvor a ten postupne zväčšujeme.
Cesto prenesieme na plech, vystlaný papierom na
pečenie, a vytvarujeme do venca. Znovu prikryjeme a necháme kysnúť 45 minút.
Medzitým si pripravíme “ľadový cukor”: asi 5
lyžíc zmiešame s 1 lyžičkou vody a miešame, kým sa nevytvorí akási ľadová drť.
Kandizované ovocie nakrájame na kúsky.
Vyšľaháme
jedno vajce na potieranie.
Po nakysnutí potrieme cesto rozšľahaným vajcom,
ozdobíme kandizovaným ovocím a posypeme ľadovým cukrom.
Dáme piecť na 35 minút do rúry vyhriatej na
170°C.
Po upečení necháme veniec chladnúť na plechu
asi 15 minút, potom ho preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Recept na horúcu čokoládu ↓↓↓
Horúca čokoláda. Existuje veľa
receptov, ale my robievame tento nápoj lebo je naozaj čokoládový, krémový, nie
príliš hustý ani sladký.
Suroviny:
- 500 ml mieka (živočíšne/rastlinné)
- 1 lyžica maizeny (kukuričný škrob) + 2 lyžice mlieka
- štipka soli
- štipka škorice
- 120 g horkej čokolády (70% a viac)
- 1 lyžica trstinového cukru alebo iného sladidla podľa chuti (množstvo takisto)
V miske dôkladne rozmiešame 2 lyžice mlieka s 1 lyžicou maizeny.
Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme soľ, škoricu
a vymiešanú maizenu. Dobre premiešame a privedieme k varu.
Do horúceho mlieka vložíme 120 g horkej
čokolády nalámanej na kúsky a za neustáleho miešania necháme rozpustiť. Nakoniec vmiešame cukor podľa chuti.
Ešte horúce nalejeme do šálok. Môžeme ozdobiť
šľahačkou alebo marshmallow. Prípradne pridať kvapku likéru. Všetko podľa
gusta.
Komentáre
Zverejnenie komentára