Mydlo s kozím mliekom, harmančekom a medom (DIY)

Mydielko s obsahom kozieho mlieka obohatené o oleje, harmanček a med, hĺbkovo vyživuje a dlhodobo hydratuje pokožku. Vďaka svojmu zloženiu je prospešné pre akýkoľvek typ pokožky; ideálne pre suchú, citlivú a zrelú pleť. Moja polovička ho ohodnotila ako suave y cremoso (jemné a krémové), lebo vytvára bohatú jemnú penu a zanecháva pokožku hebkú na dotyk.

Kozie mlieko sa už po stáročia používa v starostlivosti o pleť . Má pH podobné našej pokožke a je prírodným tonikom. Obsahuje množstvo prospešných živín, ako sú mastné kyseliny (udržiavajú vlhkosť v pokožke a zanechávajú ju jemnú, pružnú a žiarivú), vitamíny A,D a E, minerály vápnik a zinok, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie pokožky. Regeneruje a upokojuje suchú a citlivú pokožku.

Med má antibakteriálne vlastnosti. Obsahuje enzými, ktoré pôsobia ako hĺbkový čistiaci prostriedok, ktorý pomáha odstraňovať toxíny. Cukry obsiahnuté v mede pôsobia ako jemný exfoliant,  vďaka čomu pleť vyzerá žiarivejšie. Udržiava pokožku hydratovanú a elastickú.

Harmanček má upokojujúce a antibakteriálne vlastnosti, zmierňuje podráždenie pokožky. Obsahuje minerály, ktoré regenerujú a omladzujú pokožku.

Už v starovekom svete si boli vedomí liečivých vlastností tejto rastliny.  V Egypte ju používali v mastiach a balzamoch na liečbu rán, zápalov a očných ochorení. V Grécku bol harmanček považovaný za dar bohov. Hippokrates ho odporúčal na zmiernenie zápalu a podporu relaxácie.  Rimania ho pridávali do svojich kúpeľov, lebo verili, že má relaxačné a omladzujúce vlastnosti.

Mrkvový olej vyživuje, revitalizuje a tonizuje pokožku . Je bohatý na vitamíny A a E, ktoré jej poskytujú väčšiu elasticitu a žiarivosť. 

Olej zo sladkých mandlí chráni pokožku pred vonkajšími vplyvmi a stratou hydratácie. Podporuje regeneráciu buniek, vyživuje a zlepšuje elasticitu pokožky. 

Jojobový olej udržiava pleť hydratovanú, jemnú a hladkú bez zanechania mastného pocitu.  Jeho protizápalové vlastnosti pomáhajú upokojiť začervenanie a znížiť citlivosť pokožky.


Podrobný postup na prípravu mydla metódou melt & pour (roztop a nalej) je tu.

Mydlo, ktoré nebudeme hneď používať, doporučujem zabaliť do voskovaného papiera alebo celofánu a odložiť mimo dosahu slnečných lúčov.

Komentáre